Ласкаво просимо
Новини
Про факультет
Структура факультету
Абітурієнту
Навчання
Студ. самоврядування
Наукова робота
Рада молодих вчених
Аспірантура
Докторантура
Міжнародні зв'язки
Профбюро
Працевлаштування
Норм. документи КНУ
Фото / Відеогалерея
Інфоресурси
Контакти
Про сайт
Пошук
Зареєструй поштову скриньку на факультеті!
Київський національний університет імені Тараса Шевченка
Інфоцентр для абітурієнтів хімічного факультету
Лекторій для юних хіміків
Нагороди та досягнення факультету, відгуки випускників та роботодавців
XXV Міжнародна конференція студентів та аспірантів "Сучасні проблеми хімії"
Профбюро хімічного факультету
Календар подій КНУ імені Тараса Шевченка
Київська конференція з аналітичної хімії "Сучасні тенденції аналізу-2024"
Сайт наукової групи професора Ольги Запорожець, Київський національний університет імені Тараса Шевченка
Фотоніка напівпровідникових композитів
Oleksandr Grygorenko Web Page
Vasyl G. Pivovarenko Homepage
Науково-дослідна група Зої Войтенко
Науково-практичний журнал "МЕТОДЫ И ОБЪЕКТЫ ХИМИЧЕСКОГО АНАЛИЗА" Наукової Ради НАН України з проблеми "аналітичної хімії", присвячений усім аспектам аналітичної та біоаналітичної хімії
Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка
French-Ukrainian Journal of Chemistry

Новини



Наступна сторінка



26.07.2024
Хімічний факультет КНУ запрошує вступників для здобуття ОС Бакалавр за спеціальністю 102 "Хімія"!

Сьогодні відповідаємо на найпоширеніше запитання:
Скільки студентів набирає факультет на 1 курс у 2024 р.?

Ліцензійний обсяг - 120

Максимальна кількість бюджетних місць – 97

Обсяг на контракт - 23

Отже, максимальна кількість бюджетних місць на хімічному факультеті - 97. Саме така кількість вступників матимуть змогу за бюджетний кошт опанувати одну з найважливіших природничих наук - хімію. Фахівці у сфері хімії та інших STEM-дисциплін неабияк потрібні в Україні, адже саме природничі та точні науки забезпечують розвиток промисловості та господарства, технологічний прогрес та сталий розвиток.

Детальніше про навчання в бакалавраті.

26.07.2024
Мрієш стати хіміком?

Обирай ПЕРШИЙ ПРІОРИТЕТ – ХІМІЧНИЙ ФАКУЛЬЕТ КНУ імені Тараса Шевченка – спеціальність 102 хімія. Набір на хімічний факультет здійснюється за двома освітніми рівнями – бакалавр та магістр.

Виникли запитання?

У Чаті для абітурієнтів Telegram ти маєш змогу поставити будь-яке питання 24/7.

А на сайті для вступників хімічного факультету та сайті факультету – знайдеш інформацію про вступ.

Гайд вступника до Бакалаврату

Гайд вступника до Магістратури (денна форма навчання)

Гайд вступника до Магістратури (заочна форма навчання)

Програма Бакалаврату

Програма Магістратури

День відкритих дверей факультету

Екскурсія факультетом

Гуртожиток факультету

Інформаційні ресурси факультету

Як дістатись до відбіркової комісії хімічного факультету?

19.07.2024
З великим сумом сповіщаємо, що 16 липня 2024 р. пішла з життя професор кафедри аналітичної хімії Мирослава Михайлівна Тананайко.

Мирослава Михайлівна більше тридцяти років (1952 – 2000 рр.) працювала на кафедрі аналітичної хімії хімічного факультету КНУ імені Тараса Шевченка. Факультетська спільнота висловлює щирі співчуття рідним та близьким Мирослави Михайлівни.

Прощання з Тананайко М.М. відбудеться 19.07 (п'ятниця) о 13.00 за адресою вул. Івана Федорова 33 (район Протасового яру) м. Олімпійська, далі тр. 40к до зуп. Казиміра Малевича і пройти до похоронного бюро Омега.

Життєвий та творчий шлях Тананайко М.М.

Тананайко М. М. народилася 15 квітня 1925 р. у Полтаві. У 1943 році вступила на перший курс Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка, який у той час знаходився в евакуації у місті Кизилорда (Казахстан). У 1944 році разом з хімічним факультетом повернулася у Київ з евакуації. У 1948 році закінчила Київський державний університет ім. Т. Г. Шевченка і отримала фах хіміка-аналітика. Впродовж 1948-49 років працювала хіміком в Інституті геологічних наук АН УРСР. З 1949 по 1952 роки перебувала в аспірантурі у відділі аналітичної хімії Інституту загальної та неорганічної хімії АН УРСР. У 1952 році під керівництвом А. К. Бабка захистила кандидатську дисертацію на тему «Дослідження потрійних комплексів у системі іон металу-піридин-саліцилат». У 1967 році захистила докторську дисертацію на тему «Потрійні комплекси у системі іон металу-органічна основа-електронегативний ліганд та їх застосування в аналітичній хімії». Після закінчення університету працювала асистентом кафедри аналітичної хімії Київського державного університету ім. Т. Г. Шевченка (1952—1961 роки), згодом доцентом (1961—1969 роки), а з 1969 по 2000 роки — професором. У 1975—1990 роках — вчений секретар спеціалізованої Ради факультету. У 1983—1989 роках — член спеціалізованої Ради Інституту колоїдної хімії та хімії води АН УРСР. З 2002 року — член Ради старійшин Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Наукова робота Мирослави Михайлівни була пов'язана з дослідженням і практичним застосуванням різнолігандних комплексів та використанням міцелярних систем у фотометричному аналізі. Педагогічна робота включала проведення загальних та спеціальних практикумів, читання лекцій з загального курсу аналітичної хімії та спецкурсів з хроматографічних і оптичних методів аналізу. За роки роботи на кафедрі підготувала 11 кандидатів наук. Була членом Координаційних рад з аналітичної хімії при АН УРСР та АН СРСР (1979—1990 роки). Нагороджена орденом Знак Пошани (1984 р.) та премією ім. Л.В. Писаржевського (1984 р.).

17.07.2024
Шановні науковці! Триває прийом статей для публікації у науковому виданні "Вісник Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Хімія"

Метою журналу є публікація рецензованих дослідницьких статей, які містять оригінальні наукові результати зі спеціальності 102 "Хімія", а також матеріалів оглядового або науково-методичного характеру (рецензії на книжкові видання або статті; огляди-презентації нових видань; огляди дисертаційних досліджень тощо).

Звертаємо вашу увагу, що старий сайт журналу працєю виключно як архів. Подача нових статей відбувається через новий сайт журналу, доступний за адресою: https://chemistry.bulletin.knu.ua/. Будь ласка, оновіть свої закладки і продовжуйте стежити за нашими оновленнями на новому сайті!

Шановні колеги, також просимо звернути вашу увагу на деякі зміни у рекомендаціях щодо оформлення статей. Велике прохання подати ваші статті до 30 липня.

Бажаємо вам натхнення та успіхів у всіх починаннях, а також нових звершень та наукових досягнень!

15.07.2024
Урочисте вручення дипломів бакалаврам!

Нарешті настав довгоочікуваний момент у житті наших випускників, які успішно завершили перший етап навчання в університеті. Випускники бакалаврату хімічного факультету КНУ здобули фундаментальні знання та навички, що стануть міцним фундаментом для майбутньої кар'єри. Їхні потужні досягнення є яскравим підтвердженням високої якості освіти, яку вони отримали у стінах нашого факультету. Бажаємо нових звершень, успішного вступу та продуктивного продовження навчання в Магістратурі!

Гортайте світлини церемонії вручення дипломів

15.07.2024
Освітньо-професійна програма "ХІМІЯ" (заочна форма навчання)

Освітньо-професійна програма "Хімія" другого рівня вищої освіти зберігає найкращі традиції підготовки фахівців для здійснення прикладних та наукових досліджень, впровадження інновацій, практичної діяльності в галузі хімії. Детальніше ознайомитися з програмою можна за посиланням.

05.07.2024
Урочисте вручення дипломів бакалаврам!

Із радістю повідомляємо, що у четвер 11 липня о 12:00 у Великій хімічній аудиторії відбудеться урочиста церемонія вручення дипломів бакалаврам хімічного факультету Київського національного університету імені Тараса Шевченка. Цей день стане важливим етапом у житті наших випускників, які успішно завершили перший етап навчання в університеті.

Випускники бакалаврату здобули фундаментальні знання та навички, що стануть міцним фундаментом для їхньої майбутньої кар'єри. Їхні потужні досягнення є яскравим підтвердженням високої якості освіти, яку вони отримали у стінах нашого факультету.

Запрошуємо всіх бажаючих долучитися до цієї важливої події та підтримати наших випускників у цей святковий день. Із нетерпінням чекаємо на зустріч 11 липня!

01.07.2024
Сьогодні розпочинається реєстрація електронних кабінетів вступників для здобуття ОС Бакалавр та ОС Магістр

Вступники реєструють заяви тільки в електронній формі (через електронний кабінет в ЄДЕБО.)

Для створення кабінету зазначте:

  • електронну пошту (її адреса буде логіном для входу в кабінет)
  • заборонено використовувати електронні адреси заблокованих сервісів в Україні (mail.ru, yandex.ru)
  • на вказану пошту прийде посилання, за яким треба активувати кабінет впродовж 15 хвилин. Для наступних входів у кабінет використовуйте основну сторінку: https://cabpto.edbo.gov.ua/login
  • пароль (придумайте самостійно та запам’ятайте)
  • серію та номер документа про освіту
  • номер документа, що посвідчує особу, або РНОКПП

ВАЖЛИВО: Уважно перевіряйте всі відомості, які вказуєте в електронному кабінеті. Після подання першої заяви внести зміни вже буде неможливо.

Цьогоріч абітурієнти можуть подати до 5 заяв на бюджет та до 10 – на контракт без обмеження в кількостях спеціальностей.

При Приймальних комісіях створюються консультаційні центри для надання допомоги вступникам під час подання заяв в електронній формі. Вступники можуть звернутися до консультаційного центру будь-якого закладу освіти з метою створення електронного кабінету, внесення заяв в електронній формі.

Маєте запитання?
01.07.2024
Захист кваліфікаційних робіт бакалаврів

Щиро вітаємо наших студентів з успішним завершенням важливого фінального етапу навчання для кожного студента-бакалавра! Бажаємо щасливої долі у мирній країні, міцного здоров’я, нових можливостей та перспектив. Продовжуйте вчитися та ділитися своїми знаннями задля процвітання нашої держави, плекайте цінності, яких ви набули під час навчання на факультеті! Бажаємо вам успіхів при вступі в магістратуру, аби зустрітись наступного навчального року на рідному факультеті!

29.06.2024
Аналітична лабораторія Agrotest навчає майбутніх експертів!

Успішно завершено щорічну навчальну програму "Хімія ґрунтів" для магістрів 1-го курсу з КНУ імені Тараса Шевченка. У програмі дисципліни основна увага приділяється ознайомленню із хімією ґрунтів, розгляду сучасних міжнародних методик по дослідженню ґрунтів різного цільового призначення за системами USDA (U.S. Departament of Agriculture) та EUSO (EU Soil Observatory). Особлива увага приділяється вмінням практичного використання теоретичних знань і практичних навичок з різних видів аналітичної, неорганічної та фізичної хімії при дослідженні як стандартних параметрів, так і пріоритетних забруднюючих речовин природного та антропогенного походження. Розглядаються сучасні нормативні документи міжнародних агенцій з контролю та моніторингу за станом ґрунтів. Під час проходження курсу студенти проходять лабораторний курс, який є невід’ємним доповненням до опанування практичними знаннями і проводять дослідження ґрунту в сертифікованій аналітичній лабораторії по дослідженню ґрунтів.

Колектив Agrotest пишається тим, що може сприяти розвитку нових поколінь професіоналів у сфері екологічної хімії та агротехнологій!

Щорічна навчальна програма "Хімія ґрунтів" для магістрів 1-го курсу
28.06.2024
XІ Міжнародна конференція "Медична фізика – сучасний стан, проблеми, шляхи розвитку. Новітні технології".

Запрошуємо до участі у міжнародній конференції "Медична фізика – сучасний стан. Проблеми, шляхи розвитку. Новітні технології" (25-27.09.2024).

Спеціальні гості розкажуть про грантові програми, використання штучного інтелекту в медицині та інші цікаві теми.

Матеріали конференції будуть надруковані у реферованому збірнику.

Учасники отримають міжнародний сертифікат участі.

17.06.2024
Сьогодні, 17 червня, розпочинається реєстрація для участі у додатковій сесії вступних випробувань до магістратури та аспірантури (ЄВІ / ЄФВВ)

В період із 17 червня до 21 червня 2024 року буде можлива реєстрація на додаткову сесію Єдиного вступного іспиту (ЄВІ) та Єдиного фахового вступного випробування (ЄФВВ) для осіб, які не встигли зареєструватися на ці іспити під час основного періоду.

Для дистанційної реєстрації потрібно сформувати комплект сканованих копій або фотокопій реєстраційних документів та зареєструвати кабінет вступника на сайті Приймальної комісії, дотримуючись вказівок заповнити заяву-анкету, долучити необхідні документи та надіслати заповнену заяву на розгляд оператору. Після успішної реєстрації вам буде сформовано екзаменаційний листок, який ви зможете отримати зручним для вас способом: особисто або замовивши доставку у відділення Нової пошти.

Детальніше про додаткову сесію.

Додаткова сесія
12.06.2024
Практичне заняття Лекторію для юних хіміків. Основи органічного синтезу

Цьогоріч слухачі Лекторію для юних хіміків мали унікальну можливість набути практичних навичок у навчальних лабораторіях хімічного факультету КНУ. Згадаємо яскраві моменти практичного заняття з Основ органічного синтезу!

Переглядайте відео, діліться своїми враженнями та залишайте відгуки у коментарях. Яскраві світлини творчого синтетичного процесу. Лишайте свої думки у анонімній формі фідбеку.

05.06.2024
Студенти кафедри органічної хімії разом з доц. Ольгою Гордієнко взяли участь в освітньому проєкті "Farmak Lab"

Студенти дізналися про Фармак – провідну українську фармацевтичну компанію, яка займається розробкою та виробництвом лікарських засобів. Фармак розробляє та виробляє як рецептурні, так і безрецептурні лікарські засоби, медичні вироби та дієтичні добавки. Вона є лідером у виробництві лікарських засобів в Україні та провідним експортером національної продукції на ринки 50 країн світу.

Компанія активно розвиває науковий потенціал України, щорічно створюючи понад 20 нових препаратів. Начальник сектору валідаційної відповідності під час презентації "Особливості одержання стерильних лікарських засобів" розповіла про виробничий процес та відповіла на численні запитання студентів. Студенти мали чудову нагоду ознайомитись із сучасним фармацевтичним підприємством, яке визнане одним з кращих роботодавців України для майбутніх фахівців, у тому числі, й хіміків.

"Farmak Lab"
04.06.2024
Загальноуніверситетський день відкритих дверей

Стрімко промайнули два тижні від Загальноуніверситетського дня відкритих дверей. Ми нарешті готові поділитись світлинами вражень та емоцій знайомства з освітніми можливостями!

На локаціях дізнавались про все, що допоможе майбутнім вступникам зробити свідомий вибір для набуття омріяного фаху: інформація про освітні програми, можливості навчання та працевлаштування, студентське життя, екскурсія факультетом, незабутня локація Експериментаріуму тощо. Детальніше про захід.

Колектив хімічного факультету щиро вдячний всім, хто разом із нами розділив незабутні враження цієї яскравої події!

Загальноуніверситетський день відкритих дверей
03.06.2024
Урочисте вручення дипломів магістрам: Великий день для випускників і університетської спільноти!

6 червня о 12:00 у Великій хімічній аудиторії відбудеться урочисте вручення дипломів магістрам. Цей день є особливим для випускників, які успішно завершили своє навчання в університеті.

Ця урочистість є важливою подією для нашої хімічної спільноти, адже вона свідчить про успішне завершення багаторічного навчального процесу і відображає досягнення студентів у їхніх обраній галузі. Випускники магістратури мають за плечима дуже інтенсивні два роки навчання, під час яких вони здобули нові знання, вдосконалили свої професійні навички та зробили суттєвий внесок у розвиток хімічної науки.

Ця подія також є важливим моментом для факультету та університету, оскільки успіхи випускників є успіхами навчального закладу. Випускники магістратури матимуть можливість використати набуті знання у різних напрямах професійної діяльності!

Пишаємось нашими магістрами та бажаємо особистих і професійних досягнень, кар'єрних успіхів, мирного неба та всіх благ!!! Двері рідного факультету завжди будуть відчинені для Вас!

29.05.2024
Військовий інститут Київського національного університету імені Тараса Шевченка запрошує на День відкритих дверей!

Початок: 1.06.24 о 10:00.

Сайт Військового інституту КНУ імені Тараса Шевченка.

29.05.2024
Освітньо-професійна програма "ХІМІЯ" (заочна форма навчання)

Сьогодні, 29 травня, завершується реєстрація для участі в основній сесії вступних випробувань до магістратури на нову програму "ХІМІЯ" (заочна форма навчання). Детальніше ознайомитися з програмою можна за посиланням.

Реєстрація через сайт Приймальної комісії.

КАЛЕНДАР ПРОВЕДЕННЯ ЄВІ/ЄФВВ.

28.05.2024
XXV Міжнародна конференція студентів, аспірантів та молодих учених "Сучасні проблеми хімії"

Травень традиційно надзвичайно насичений різноманітними навчально-науковими подіями. Зокрема на хімічному факультету КНУ відбулася вже XXV Міжнародна конференція студентів, аспірантів та молодих учених "Сучасні проблеми хімії", що об'єднала учасників із багатьох міст України.

Представлені доповіді продемонстрували високий рівень підготовки молодих науковців. Конференція надала учасникам унікальну можливість обмінятися ідеями, дізнатися більше про сучасні тенденції та розвиток різних сфер хімії. Жваве обговорення наукових доповідей продовжувалося навіть в укритті під час повітряної тривоги. Дякуємо всім учасникам за активну участь та цікаві презентації! Це були три дні натхнення та наукових відкриттів. Напередодні професійного свята на факультетському Дні хіміка найкращі наукові доповіді були відзначені дипломами.

Матеріали конференції доступні за посиланням.

Долучайтеся до перегляду яскравих світлин за посиланням.

XXV Міжнародна конференція студентів, аспірантів та молодих учених "Сучасні проблеми хімії"
26.05.2024
Хімічний факультет щиро вітає вас із Днем хіміка!

Це свято є символом визнання і поваги до всіх, хто присвятив своє життя хімії – науці про речовини та їх перетворення. Ваші зусилля, дослідження та відкриття щоденно роблять значний внесок у розвиток науки, технологій та промисловості, покращуючи життя мільйонів людей у всьому світі. Ваша праця є надзвичайно важливою для суспільства, адже саме завдяки вам ми маємо можливість користуватися сучасними ліками, високоякісними матеріалами та інноваційними технологіями. Ми пишаємося вашими досягненнями і впевнені, що попереду ще багато нових звершень.

Бажаємо вам натхнення, нових відкриттів, наукових успіхів та невичерпної енергії. Нехай ваші дослідження приносять вам радість, а результати вашої праці – користь усьому людству.

З найкращими побажаннями,

Хімічний факультет Київського національного університету імені Тараса Шевченка

23.05.2024
Триває реєстрація для участі в основній сесії ЄВІ/ЄФВВ для вступу до магістратури і аспірантури у 2024 році

Основний етап реєстрації розпочався 7 травня і триватиме до 29 травня включно. Реєстрація здійснюється дистанційно на сайті Приймальної комісії КНУ імені Тараса Шевченка.

Як зареєструватись на ЄВІ/ЄФВВ 2024?

  • Крок-1: зареєструйте свій особистий кабінет на сайті Приймальної комісії КНУ імені Тараса Шевченка.
  • Крок-2: дотримуючись вказівок на екрані заповніть заяву-анкету та завантажте необхідні документи.
  • Крок-3: перевіряйте свій особистий кабінет на наявність повідомлень та вказівок від оператора.
  • Крок-4: отримайте оригінал екзаменаційного листа зручним для вас способом: особисто або замовивши доставку у відділення Нової пошти

З відеоінструкцією можна ознайомитись, натиснувши тут.

Докладніше про строки ЄВІ/ЄФВВ 2024 тут.

22.05.2024
Практичне заняття для слухачів "Лекторію для юних хіміків". Основи органічного синтезу

До заходу долучилися близько 70 школярів із Києва та Київської, Одеської, Житомирської, Черкаської областей та інших регіонів. Доцент Ольга Шабликіна провела інформативну, надзвичайно структуровану лекцію про принципи та специфіку синтезу органічних сполук. Були продемонстровані прилади для екстракції органічних природних сполук із рослинної сировини, принципи розділення рідин; гостям факультету була надана можливість "відчути" екстраговані запашні речовини. У лабораторіях лекторійці виконали індивідуальні синтетичні завдання: власними руками отримали барвники резорциновий зелений та флуоресцеїн, а також йодоформ із запахом, відомим усім клієнтам стоматології.

Команда Лекторію рада завершити цей рік насиченим, плідним практичним заняттям! Нам буде цікаво дізнатися про ваші враження, емоції, відгуки та побажання щодо практичних занять!

Лишайте свої думки у анонімній формі фідбеку.

Яскраві світлини творчого синтетичного процесу.

Практичне  заняття для слухачів "Лекторію для юних хіміків"
14.05.2024
XXV Міжнародна конференція студентів, аспірантів та молодих вчених "Сучасні проблеми хімії"
XXV Міжнародна конференція студентів, аспірантів та молодих вчених "Сучасні проблеми хімії"

У середу 15 травня об 11:30 (Велика хімічна авдиторія) заплановано урочисте відкриття XXV Міжнародної конференції студентів, аспірантів та молодих вчених "Сучасні проблеми хімії".

У програмі відкриття конференції:

  • Вступне слово декана хімічного факультету Воловенка Ю.М.;
  • Вручення диплома представнику фармацевтичної фірми "Дарниця" як найліпшому роботодавцю КНУ імені Тараса Шевченка;
  • Виступи завідувачів кафедр;
  • Пленарна лекція завідувача відділу медичної хімії Інституту органічної хімії НАН України, д.х.н., проф. Волочнюка Дмитра Михайловича. Тема лекції "Органічний синтез як інструмент біомедичних досліджень".

Офіційний сайт Міжнародної конференції студентів, аспірантів та молодих вчених "Сучасні проблеми хімії".

Загальна програма конференції.

Програми роботи окремих секцій.

Обговорення матеріалів конференції буде доступно також у наших соціальних мережах (Telegram, Instagram, Facebook)!

Шановні учасники постерної сесії! Якщо у вас є бажання презентувати свій постер онлайн, ви можете надіслати його за електронною адресою conf_2024@chem.knu.ua.

Бажаємо успіху всім учасникам конференції!

13.05.2024
Загальноуніверситетський день відкритих дверей – весняний КНУ EXPO!

Цьогоріч наш Університет відзначає своє 190-річчя. 190 років він створює можливості: бути серед кращих, вчитися у кращих, прагнути більшого, бачити світ ширше, ставати успішним.

Окрім того, сьогодні КНУ – простір освітніх перспектив. Це майже 500 освітніх та освітньо-наукових програм, серед яких – 83 унікальні! Тут талант і здібності точно знайдуть можливість для розвитку та реалізації, а унікальність стає суперсилою! Якщо такими є ваші пріоритети, приходьте на КНУ Ехро знайомитися і шукати себе!

18 травня усі навчальні підрозділи, а також відділи супроводу навчального процесу зустрінуться з вами, щоб найширше презентувати Шевченків університет, залучити до експериментаріуму, екскурсій та цікавих тематичних воркшопів, зустрічей з відомими випускниками та майбутніми роботодавцями.

Отож занотовуйте: 18 травня, 11:00 – 15:00, Головний корпус Шевченкового університету. Також планується проведення екскурсії хімічним факультетом, упродовж якої відвідувачі матимуть можливість познайомитись з історією факультету, відвідати сучасні лабораторії, дізнатись про актуальні наукові розробки.

Шановний випускнику магістратури! Запрошуємо Вас відвідати локацію Відділу аспірантури та докторантури Університету на КНУ ЕХРО-2024. Детальна інформація про локацію доступна за посиланням.

Загальноуніверситетський день відкритих дверей – весняний КНУЕхро!
07.05.2024
110 років із дня народження видатного хіміка-аналітика Анатолія Терентійовича Пилипенка

3 травня 2024 р. виповнилося 110 років із дня народження видатного хіміка-аналітика, академіка АН України, доктора хімічних наук, професора, заслуженого діяча науки і техніки України, лауреата державної премії України Анатолія Терентійовича Пилипенка. Анатолій Терентійович у 1960–1968 рр. був деканом хімічного факультету, з 1961 р. – завідувачем кафедри хімії та аналізу рідкісних елементів, у 1971–1975 рр. – проректором з навчальної роботи університету. З 1968 р. А.Т. Пилипенко керував відділом аналітичної хімії Інституту загальної та неорганічної хімії АН України. З 1975 по 1988 був директором Інституту колоїдної хімії та хімії води ім. А.В. Думанського АН України. А.Т. Пилипенко - автор близько 1000 наукових праць, у тому числі 19 підручників, монографій і довідників з аналітичної хімії. Підготував 5 докторів і 69 кандидатів наук.

Більше інформації про акад. А.Т. Пилипенка доступно за посиланням. Виставка робіт акад. А.Т. Пилипенка розміщена в читальному залі хімічного факультету.

110 років із дня народження видатного хіміка-аналітика Анатолія Терентійовича Пилипенка
110 років із дня народження видатного хіміка-аналітика Анатолія Терентійовича Пилипенка
06.05.2024
Із 7 травня розпочинається реєстрація для участі в основній сесії вступних випробувань до аспірантури (ЄВІ)

Шановні вступники до аспірантури!

Детальна інформація про процедуру реєстрації на ЄВІ доступна за посиланням.

Також пропонуємо ознайомитися з відеоінструкцією аби дізнатися як зареєструватися та подати заяву на проходження ЄВІ.

06.05.2024
Правила прийому до Київського національного університету імені Тараса Шевченка у 2024 році

Шановні вступники та батьки!

На сайті Приймальної комісії оприлюднено Правила прийому до Київського національного університету імені Тараса Шевченка у 2024 році. З Правилами прийому до Київського національного університету імені Тараса Шевченка у 2024 році, основними вимогами, етапами вступної кампанії, особливостями вступу на навчання для здобуття ступенів бакалавра та магістра, переліком спеціальностей та освітніх програм, за якими оголошується прийом на навчання, порядком та строками прийому заяв і документів ви можете ознайомитися за посиланням.

06.05.2024
Практичне заняття для слухачів "Лекторію для юних хіміків"

6 квітня відбулося практичне заняття для слухачів "Лекторію для юних хіміків", на якому учасники набували навичок з основ аналітичної хімії! Пропонуємо переглянути відеокліп про те, як лекторійці власноруч виконували базовий набір якісних реакцій на основні катіони та аніони, а також розв'язували індивідуальні задачі з ідентифікації катіонно-аніонного складу розчину невідомої неорганічної солі.

24.04.2024
РЕЗУЛЬТАТИ ОЛІМПІАДИ ДЛЯ ВСТУПНИКІВ 2024

Хімічний факультет вітає переможців Всеукраїнської олімпіади Київського національного університету імені Тараса Шевченка з хімії у 2024 році!

20.04.2024
Шановні колеги!

Хімічний факультет КНУ імені Тараса Шевченка запрошує вас взяти участь у XXV Міжнародній конференції студентів, аспірантів та молодих вчених "Сучасні проблеми хімії", яка відбудеться 15 - 17 травня 2024 року на хімічному факультеті.

У рамках конференції працюватимуть секції:

  • аналітичної хімії
  • неорганічної хімії
  • органічної хімії
  • фізичної хімії
  • хімії високомолекулярних сполук

У програмі конференції – усні доповіді (до 10 хвилин) та постерна сесія. Формат доповідей - аудиторний (off-line). Організаційний внесок за участь відсутній. Реєстрація та подача матеріалів триватиме до 30 квітня 2024 р.

Правила участі та вимоги до оформлення тез доповідей наведено на сайті конференції.

XXV Міжнародна конференція студентів, аспірантів та молодих вчених "Сучасні проблеми хімії"
16.04.2024
Практичне заняття для слухачів "Лекторію для юних хіміків"

Долучайся до захоплюючого практичного заняття для слухачів "Лекторію для юних хіміків", що відбудеться у ОФЛАЙН-форматі на хімічному факультеті КНУ імені Тараса Шевченка.

Факультет надає слухачам Лекторію унікальну можливість попрацювати в справжній лабораторії. На занятті дізнаєтесь про базові навички роботи з органічними сполуками та набудете цінного практичного досвіду.

Початок заходу ‒ 27 квітня 2024 року о 11:00. Чекаємо вас на хімічному факультеті КНУ імені Тараса Шевченка за адресою м. Київ, вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 12.

Реєстрація за посиланням є обов'язковою, адже за вказаними при реєстрації контактами буде надісланий протокол заняття для ознайомлення і підготовки. Реєстрація триває до 25 квітня!

Практичне  заняття для слухачів "Лекторію для юних хіміків"
15.04.2024
Колектив хімічного факультету щиро вітає Катерину Теребіленко з перемогою у грантовій програмі "Talents For Ukraine"!

Українська науковиця та викладачка, докторка хімічних наук кафедри неорганічної хімії Катерина Теребіленко здобула перемогу в категорії "Наука" грантової програми "Talents for Ukraine". Ця програма, створена Київською школою економіки за підтримки міжнародних благодійників у 2022 році, призначена для відзначення й підтримки найяскравіших, креативних та талановитих українців.

Катерина Теребіленко займається хімією термостійких та люмінесцентних матеріалів та вірить, що економічні та екологічні джерела освітлення допоможуть наблизити "еру водневої енергетики". Її наука пов’язана із синтезами при температурі понад 1000°С, і їй вдалося виростити кристал циркону в лабораторних умовах. Катерина вважає своїм завданням залучити якомога більше талановитої молоді до наукових розробок в галузі хімії.

"Я щиро вірю, що пройшовши всі етапи трансформації, переживши обстріли, відключення світла і водопостачання, наука в Україні стане кращою", – ділиться Катерина.

Детальніше за посиланням.

TalentsForUkraine

Хімічний факультет пишається своїми вченими та їхнім внеском у розвиток науки та освіти!

13.04.2024
Військовий інститут Київського національного університету імені Тараса Шевченка запрошує на День відкритих дверей!

На онлайн-зустрічі 15 квітня 2024 року о 10.00 та 15.00 ви дізнаєтесь про військово-облікові спеціальності, алгоритм вступу на військову кафедру, можливості працевлаштування та переваги служби в силових структурах. Долучайтесь онлайн: Zoom: 831 6215 7182, код доступу: 9axbyV.

Детальніше за посиланням.

11.04.2024
Минулої суботи відбулося чергове практичне заняття для слухачів "Лекторію для юних хіміків"

Відвідувачі набували навичок з основ аналітичної хімії. Заняття відкрила захоплююча лекція доцента Ліонель Зінько про особливості якісного та кількісного аналізу у аналітичній хімії, сфери його застосування, перспективи працевлаштування та кар'єри хіміка-аналітика. Потім невеликими групами, під керівництвом досвідчених хіміків, лекторійці власноруч виконали базовий набір якісних реакцій на основні катіони та аніони, а також кожен розв'язав індивідуальну задачу з ідентифікації катіонно-аніонного складу розчину невідомої неорганічної солі. Викладачі, аспіранти, співробітники та студенти хімічного факультету вдячні усім відвідувачам за ефективну роботу, допитливість та відмінну дисципліну протягом практикуму!

Наступне (фінальне) практичне заняття в рамках проєкту "Лекторій для юних хіміків" відбудеться вже за кілька тижнів, його темою стане органічна хімія. Слідкуйте за анонсами!

Наш фотозвіт.

Практичне заняття "Лекторію для юних хіміків" - Основи аналітичної хімії: якісний аналіз
09.04.2024
Шановні студенти! Оголошено набір за програмою підготовки офіцерів запасу.

Військовий інститут Київського національного університету імені Тараса Шевченка оголошує набір для проведення військової підготовки студентів закладів вищої освіти та громадян України зі ступенем вищої освіти "бакалавр" за програмою підготовки офіцерів запасу для забезпечення Збройних Сил України та інших військових формувань.

Проведення конкурсного відбору громадян: з 02.03.2024 по 11.08.2024 відповідно до встановленого графіку.

Детальніше - за посиланням.

Маєте запитання? Номер моб. тел.: (073) 026-19-71; (096) 197-10-26.

01.04.2024
Студенти хімічного факультету завітали до лабораторій фармацевтичної компанії "Дарниця"

Як підтримати Україну в нелегку годину? Студентам – сумлінним навчанням і наполегливою працею. Використовувати набуті знання та вміння на сучасних підприємствах, сприяти розвитку технологій, щоб зростала економічна потужність держави. Хімічний факультет не лише випускає висококваліфікованих фахівців, але й активно сприяє їхньому працевлаштуванню. Зокрема, й через тренінги, екскурсії і зустрічі з кращими роботодавцями країни.

Нещодавно майбутні бакалаври кафедри аналітичної хімії ознайомились з можливостями стажування і роботи у фармацевтичній компанії "Дарниця". Досвідчені фахівці Аналітичної лабораторії відділу фармацевтичних розробок провели екскурсію лабораторіями компанії, розповіли про важливість кожного етапу випробувань у процесі розробки і контролю якості. Дружний колектив, відповідність міжнародним стандартам, сучасні технології і обладнання, комфортні умови праці – це відповідь компанії на запити молоді, яка обирає для себе майбутнє.

Хімічний факультет висловлює подяку співробітникам компанії "Дарниця" за проведений захід: Максиму Ворохобіну – начальнику групи аналітичних розробок, Олені Дорошенко – начальнику сектору розробки продуктів, Ігорю Рашевському – провідному хіміку, Нікіті Вілявіну – фахівцю з розробки, Тетяні Пахнюк – хіміку. Разом до Перемоги!

Студенти хімічного факультету завітали до лабораторій фармацевтичної компанії "Дарниця"
27.03.2024
День відкритих дверей "Хімія відчуттів"

Під час заходу учасники дізнались про етапи вступної кампанії, особливості навчання та наукової роботи студентів, перспективи працевлаштування, програми співпраці з європейськими університетами та можливості закордонних стажувань. Далі − довгоочікувана екскурсія навчальними та дослідницькими лабораторіями факультету, спостереження за роботою приладів, що використовуються у повсякденній роботі хіміків-експериментаторів, знайомство із кафедрами.

Викладачі, співробітники та студенти продемонстрували яскраві досліди, пов'язані із хімією відчуттів: ефективні методи виділення природних сполук із рослинної сировини, спінові переходи, спектрофотометрію, якісне детектування різних речовин у зразках, голограми, високомолекулярні сполуки та гідрогелі, бурхливі реакції за участю неорганічних речовин та багато інших цікавинок.

Команда Хімічного вдячна усім, хто долучився до заходу!

Наш атмосферний фотозвіт у Facebook.

День відкритих дверей на Хімічному факультеті - "Хімія відчуттів" у офлайн-форматі!
18.03.2024
День відкритих дверей на Хімічному факультеті - "Хімія відчуттів" у офлайн-форматі!

Цього разу поговоримо про те, які речовини та реакції зумовлюють колір, смак, запах оточуючого світу. Під час екскурсії навчальними та дослідницькими лабораторіями факультету у гостей буде можливість не тільки спостерігати за цікавими експериментами та роботою сучасного обладнання, але й поспілкуватися про особливості вступу, навчання та подальших перспектив працевлаштування. На школярів, їхніх батьків та вчителів чекає спілкування з викладачами, студентами та аспірантами факультету.

Початок заходу ‒ 23 березня 2024 року о 12:00. Чекаємо вас на хімічному факультеті КНУ імені Тараса Шевченка за адресою м. Київ, вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 12.

Кількість учасників обмежена місткістю укриття, тому попередня реєстрація для участі обов'язкова. Форма для реєстрації доступна за посиланням.

Слідкуйте за подією у Facebook.

День відкритих дверей на Хімічному факультеті - "Хімія відчуттів" у офлайн-форматі!
15.03.2024
Присвоєння звання Героя України (посмертно) Бурмагіну Кирилу Юрійовичу

Підтримаймо та поширюймо петицію про присвоєння почесного звання Героя України (посмертно) бойовому медику, старшому навіднику обслуги міномета взводу вогневої підтримки спеціального призначення роти розвідки спеціального призначення військової частини 3057 Східного оперативного-територіального об’єднання Національної гвардії України "Азов", молодшому сержанту Бурмагіну Кирилу Юрійовичу 16.01.2002 року народження, позивний "Херсонець", який загинув у віці 21 рік під час виконання бойового завдання 10.11.2023 року в районі Серебрянського лісництва Кремінського району Луганської області, отримавши вибухові травми несумні з життями внаслідок мінометного обстрілу противника.

Кирило Юрійович був студентом кафедри органічної хімії хімічного факультету нашого університету.

Уклін та шана нашому Герою! Слава Україні!

Посилання на петицію https://petition.president.gov.ua/petition/220654.

Присвоєння звання Героя України (посмертно) Бурмагіну Кирилу Юрійовичу
11.03.2024
Вітаємо наших колег!

Вітаємо докторанта, асистента кафедри органічної хімії Костянтина Мельникова, молодшого наукового співробітника Олександра Грищука та аспіранта Олександра Ляшука з одержанням Премії НАН України для молодих учених і студентів за роботу "Функціоналізовані флуоро- та борвмісні насичені циклічні системи для використання в медичній хімії та агрохімії"!

Вітаємо наших колег!

Також вітаємо Олександра Ляшука з одержанням Премії імені Тараса Шевченка Київського національного університету імені Тараса Шевченка!

11.03.2024
Практичне заняття "Лекторію для юних хіміків" - визначення жорсткості води

До заходу долучилися школярі не тільки зі шкіл Києва та області, а й інших регіонів України. Заняття було розпочато вступною лекцією про воду, її характеристики, різні неорганічні та органічні домішки, види твердості води та методи аналізу проб. Після нагадування правил техніки безпеки у хімічній лабораторії, лекторійці приступили безпосередньо до практичної роботи.

Школярі ознайомилися з обладнанням, необхідним для титрування, навчилися працювати із бюретками, мали змогу дослідити принесені проби власної води. Досвідчені співробітники хімічного факультету були завжди готові пояснити, допомогти, підтримати та заохотити жагу до нових знань та навичок.

Команда Лекторію вдячна усім відвідувачам за натхненну та плідну роботу! Нагадуємо, що наступне практичне заняття в рамках проєкту "Лекторій для юних хіміків" заплановано на квітень, а найближчий захід на хімічному факультеті - День відкритих дверей - відбудеться 23 березня.

Детальніше про захід на сторінці хімічного факультету в Facebook.

Практичне заняття "Лекторію для юних хіміків" - визначення жорсткості води
28.02.2024
ВСЕУКРАЇНСЬКА ОЛІМПІАДА
КИЇВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА
З ХІМІЇ У 2024 РОЦІ!

Хімічний факультет вітає переможців відбіркового туру Всеукраїнської олімпіади Київського національного університету імені Тараса Шевченка з хімії у 2024 році! Переможці відбіркового туру запрошуються для участі у фінальному турі, який відбудеться 7 квітня 2024 року. Деталі проведення фінального туру буде надіслано кожному з учасників електронною поштою.

21.02.2024
Практичне заняття №2 для слухачів "Лекторію для юних хіміків"

Долучайся до захоплюючого практичного заняття для слухачів "Лекторію для юних хіміків", що відбудеться у ОФФЛАЙН-форматі на хімічному факультеті КНУ імені Тараса Шевченка.

Факультет надає слухачам Лекторію унікальну можливість попрацювати в справжній лабораторії. На занятті дізнаєтесь про задачі та проблеми сучасного аналізу води і зможете визначити жорсткість власної проби води.

Реєстрація за посиланням є обов'язковою, адже за вказаними при реєстрації контактами буде надісланий протокол заняття для ознайомлення і підготовки. Реєстрація триває до 28 лютого!

Чекаємо на вас 02.03.2024 об 11:00.

Практичне  заняття для слухачів "Лекторію для юних хіміків"
12.01.2024
ВІДБІРКОВИЙ ТУР ВСЕУКРАЇНСЬКОЇ ОЛІМПІАДИ
КИЇВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА
З ХІМІЇ У 2024 РОЦІ!

Хімічний факультет запрошує абітурієнтів до участі у І дистанційному (відбірковому) турі Всеукраїнської олімпіади Київського національного університету імені Тараса Шевченка з хімії у 2024 році! .

Завантажити завдання відбіркового туру Олімпіади можна тут.

Детальніше про проходження відбіркового туру можна дізнатися за посиланням.

04.01.2024
ОЛІМПІАДА КИЇВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ
ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА ДЛЯ ВСТУПНИКІВ У 2024 РОЦІ
ОЛІМПІАДА КИЇВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ІМЕНІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА ДЛЯ ВСТУПНИКІВ У 2024 РОЦІ
Хімічний факультет запрошує абітурієнтів до участі у Всеукраїнській олімпіаді Київського національного університету імені Тараса Шевченка з хімії у 2024 році! Олімпіада у 2024 році буде проводитися у два тури: І дистанційний (відбірковий) та ІІ очний (фінальний) з використанням дистанційних технологій.
Важливі дати Олімпіади по секції Хімія:
  • Оприлюднення завдань І дистанційного (відбіркового) туру на сайтах Приймальної комісії та хімічного факультету 12 січня 2024 року.
  • Прийом та розгляд завдань І туру з 22 січня до 15 лютого 2024 року.
  • Оголошення результатів І дистанційного (відбіркового) туру з оприлюдненням списку переможців допущених до ІІ очного (фінального) туру до 1 березня 2024 року.
  • Проведення ІІ очного (фінального) туру 7 квітня 2024 року.
Запитання та зауваження щодо проведення Олімпіади надсилайте на chem.olympiada@knu.ua або телефонуйте +38(044) 239-34-17 з 9:00 до 17:00.
Детальніше про Олімпіаду у 2024 році можна дізнатися за посиланням.



Наступна сторінка